.
Het Paradijs is lang geleden gesloten nadat Adam en Eva een appeltje hadden gepikt, maar velen blijven in het bestaan geloven.
Met de Paradijsparkiet is het net zo, hij is voor het laatst officieel gezien in 1927, maar men heeft toch de hoop dat nog enkele paren diep in het binnenland van Australie leven.

De Paradijsparkiet doet zijn naam eer aan. William Thomas Greene schreef in 1884 in zijn boek Parrots in captivity:
"Het is onmogelijk om de vogel te zien en niet direct overvallen te worden door een verlangen om een dergelijke prachtige en sierlijke vogel te bezitten. Voortdurend worden er dan ook door amateurverzamelaars grote sommen geld neergelegd voor mooie exemplaren. Maar helaas: slechts één op het dozijn overleeft een paar maanden om op een dag plotseling aan een toeval te bezwijken".

In 1915 nam men al aan dat de paradijsparkiet verdwenen was. Maar na oproepen in kranten kwamen toch nog meldingen binnen van mensen die de vogel gezien hadden. Sinds 1927 zijn er echter geen waarnemingen meer gedaan.
Doordat grote delen van Australië nog onontgonnen zijn, is het mogelijk dat soorten waarvan men had aangenomen dat ze uitgestorven waren, herontdekt worden. Toch is de paradijsparkiet Psephotus pulcherrimus (Gould, 1845) waarschijnlijk definitief verdwenen.

Nog voordat de Europeanen naar Australië kwamen, was deze parkiet al op zijn retour. De genadeslag kwam waarschijnlijk toen grote kuddes vee werden losgelaten op de Australische vlakten. De paradijsparkiet leefde van graszaden. Deze voedselbron werd sterk ingeperkt door het vee van de eerste immigranten en door grote steppebranden, die moedwillig werden aangestoken om vers gras voor het vee te laten groeien. Doordat het dier in holen leefde, waren bovendien de eieren en jongen kwetsbaar voor ratten die de nesten plunderden.
Eind 19e eeuw en begin van de 20e eeuw werd hij nog regelmatig gezien. Maar de laatste officiële waarneming dateert uit 1927. Nu is dit wel een zeer extreem geval, maar diverse vogels en andere diersoorten over de hele wereld zijn soms in een zeer korte tijd uitgestorven of zeer zeldzaam geworden.
Af en toe worden er ook waarnemingen gemeld, maar deze worden nooit officieel bevestigd. Maar in 2005 meldde Discovery Chanel dat er een aantal exemplaren van de Paradijsparkiet was gevonden, maar men wilde de vindplaats met het oog op stropers niet bevestigen.

 De Paradijsparkiet werd in de 19e eeuw herhaaldelijk naar Europa uitgevoerd en er werden ook enkele malen broedresultaten behaald, voor het eerst in Wenen in 1880.

 


E-mail: info@speciaalclub.nl

www.speciaalclub.nl

Paradijsparkieten

Paradijsparkiet

Introductiepagina  | Roodrugparkiet | Veelkleurenparkiet | Paradijsparkiet | Goudschouderparkiet | Blue Bonnet Parkiet | Barnard Parkiet | De Port Lincoln | Barraband Parkiet | Bergparkiet

Speciaalclub Exoten en Parkieten