Adelaide rosella (P. adelaidae)

Over de juiste naam van de Adelaide Rosella hebben de deskundigen  lang van mening verschild. Verschillende ornithologen en auteurs van weten-schappelijke werken beschouw(d)en de Adelaide Rosella als een onderras van de Pennant Rosella. Anderen beschouw(d)en de Adelaide Rosella als een zelfstandige soort en koppel(d)en daar direct de Subadelaide Rosella als onderras aan vast.
In z'n algemeenheid wordt nu echter aangenomen dat de Adelaide Rosella een kruisingsprodukt is van Pennant Rosella x Strogele Rosella. Deze stelling wordt bevestigd doordat blijkt dat uit kruisingen tussen Pennant Rosella x Strogele Rosella's direct Adelaide's worden geboren. Ook uit de nakweek van deze vogels blijken steeds weer Adelaiden geboren te worden.


Kleur van man en pop: het is niet eenvoudig om een definitieve kleur-beschrijving te noteren,. aangezien we zelden vogels hebben gezien die uniform waren gekleurd en getekend. Veel vogels lijken door hun intensieve rode kleuren erg op de pennant, weer andere hebben zoveel geel in hun verenpakje, dat ze nauwelijks van de strogele rosella zijn te onderscheiden. Enkele aanwijzingen inzake de kleur kunnen we wel geven: de hoofdtint is rood; de kop heeft donkere schaduwen. De wangen en de keel zijn blauw.

De rug is rozerood met zwarte veren die geelrood zijn gezoomd.

Schouders zwart; grote vleugelslagpennen blauw; stuit rood. Ook de staart is blauw van kleur; de middelste staartveren hebben een groene weerschijn.

De mantelveren zijn bij de man zwak roodgezoomd, bij de pop (waar de randen nog smaller zijn) rozerood tot geelachtig groen. Maar al deze kleuren geven ons nog geen zekerheid omtrent de seksen; alleen de grotere, ietwat afgeplatte kop van de man kan ons uitsluitsel bieden, ofschoon ook dit 'kenmerk' niet altijd opgaat en zekerheid verschaft. Jonge vogels zijn blauwgroen en eerst na 12 maanden kleuren ze volledig op.

Lengte: 30-35 cm; vleugels 15-17 cm; staart 15-17 cm.


Land van herkomst: Zuid-Australie (Mount Lofty en Flinders Rangers).

Deze, slechts sporadisch aangeboden en door Nederlanders gehouden vogels hebben de pennen van de ornithologen steeds in beweging gehouden. Men is er tot op heden niet helemaal en met zekerheid achter kunnen komen of de vogel een aparte soort is of een kruisingsuitslag die zich in het wild heeft weten te handhaven en veel bijft voorkomen. Volgens Keast, Condon e.a. zou de Adelaide roselIa een varieteit zijn van de pennant (P. elagans adelaide). Men grondde dit op het feit, dat er van de pennant vier ondersoorten of varieteiten zijn en wel: de vogel uit Queensland die erg donker van kleur is; de vogel van Nieuw Zuid-Wales, die aanzienlijk minder fel is gekleurd en getekend; de vogel die we hier als de Adelaide Rosella beschrijven en erg vaag van kleur is en tenslotte het dier dat op Kangaroo Island voorkomt. Zou men andere ornithologen willen geloven, dan betreft het hier de kruisingsuitslag van pennant x strokleurige rosella, en inderdaad levert deze kruising vogels op die haast.identiek, ja zelfs volledig identiek zijn, volgens onze mening) aan de Adelaide rosella. De rosella's nu komen paarsgewijze of in kleine groepjes voor in open bossen.


Mathews onderscheidt nog een vorm en wel de Platycercus elegans subadelaidae die we de Noordelijke Adelaide rosella zouden kunnen noemen. Er schemert nog slechts een weinig rood in de borst, terwijl de rugveren, die zwart van kleur zijn, door heldergele zomen worden gebandeerd; m.a.w. al het rood is hier verdwenen; ook de buik mist alle rood en is zuiver geel van tint. Uiteraard worden alle soorten door de aviculturist door elkaar gefokt en gehouden, hetgeen natuurlijk wel jammer mag worden genoemd.

Telefoon: 06-33788007

E-mail: info@speciaalclub.nl

Adelaide rosella

Introductiepagina Rosella's | Geelbuikrosella | Pennantrosella | Strogele rosella | Bleekkop rosella | Adelaide rosella | Prachtrosella | Stanley Rosella | Browns Rosella | Blauwwangrosella

Speciaalclub Exoten en Parkieten